Rotterdam is minder studentvriendelijk dan men denkt. Dat verwijt treft vooral de vele Verenigingen van Huiseigenaren die – met name in het geliefde centrum van de stad - niet gediend zijn van investeerders die woningen aankopen om die vervolgens aan studenten te verhuren. Verbieden kan niet ,maar tegenwerkingen zijn er aan de orde van de dag, omdat studenten herrie maken, bier drinken en laat thuis komen.
Maar ook de gemeente Rotterdam maakt het niet zelden investeerders moeilijk om woningen te kopen voor studenten. Voorbeelden daarvan zijn de drie flats aan de Boompjes (zie foto). De ontmoediging begint al bij de VvE. Elke aankoopmakelaar noemt gelijk de hindernis: geen studenten. Maar wie een woning wil kopen krijgt óók te horen dat eerst de gemeente toestemming moet geven. Zelfs de aankoopmakelaars hebben geen idee waarom. En ook niet hoe lang het duurt voordat er op het stadhuis een ei is gelegd.
Vorige maand begon de laatste run op de aankoop van woningen in het centrum van de stad. Reden: per 1 januari gaat de overdrachtsbelasting van 2 naar 8%. Op een gemiddelde woning in de stad van 300.00 euro is dat voor investeerders een vervelende verhoging van 18.000 euro. Vandaar hun haast, die voor veel investeerders ingegeven is omdat de banken per 1 januari negatieve rente gaan berekenen.
Aan de Boompjes – waar een driekamerwoning met aan de zijkant een klein beetje uitzicht op de Nieuwe Maas ongeveer 300.000 kost – kon zodoende geen huis worden verkocht. Investeerders wilden namelijk niet het risico nemen dat de toestemming van de gemeente te laat binnen zou komen, dus pas na 1 januari.
De nieuwe studenten zijn er volgend jaar de dupe van, omdat door de beslissing van de banken om negatieve rente te gaan berekenen ook slapende investeerders inmiddels woningen zijn gaan kopen. En zij rekenen – blijkt in de praktijk – helemaal niet de zware huren die huisjesmelkers in het verleden verzonnen. Ze zijn tevreden met ongeveer een rentepercentage van 3,5 percent, waardoor ook de studenten spekkopers zijn.